A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közleményt adott ki, melyben leírja, hogy mit kell tenniük az ASTRA Biztosító volt ügyfeleinek ahhoz, hogy a kötelező biztosítás mellett befizetett 30%-os baleseti adójuk azon időszakra vonatkozó részét visszaigényelhessék, melyre a kötelező biztosítási díjat (és természetesen ezzel együtt a baleseti adót is) előre megfizették, de a szerződés idő előtti megszűnése miatt már nem kaptak érte biztosítási fedezetet.

Az adóhatóság a minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében „BAV” elnevezéssel nyomtatványt rendszeresített, melyet az ügyfelek a hozzá tartozó kitöltési útmutatóval együtt letölthetnek az adóhatóság honlapjáról>> és a kitöltött dokumentummal kezdeményezhetik a részükre visszajáró adó visszaigénylését. A Biztosítás.HU számításai szerint a NAV intézkedése akár 100 ezer ASTRA biztosítottat is pozitívan érinthet, akik az általuk befizetett, de – a biztosító idő előtti elhagyása okán – igénybe már nem vett kötelező biztosítási fedezetek után összesen várhatóan mintegy 300 millió forintnyi adót kaphatnak majd vissza.

Fontos, hogy a baleseti adó nem automatikusan jár vissza, azt minden biztosítottnak magának kell igényelnie a nyomtatvány kitöltésével és beadásával. Szintén fontos, hogy csak azok igényelhetik vissza adójukat, akiknek szerződése már megszűnt a biztosítónál.

Forrás: biztositas.hu